Wat doet Ruben?

Mensen helpen, het beter maken van individuen is mijn passie. Als triatleet hielp ik jongere atleten al met hun sport. Maar ook muziekles en huiswerkbegeleiding vond ik erg leuk. De stap richting de trainerskant was zo snel gemaakt. Aanvankelijk richtte ik me op de ontwikkeling van kinderen, maar vrij snel volgden geblesseerde of zelfs afgeschreven atleten. Zij keerden terug en bestormden zelfs  weer de top.

Het mooiste voorbeeld is Bram Som. Na jaren vol blessureleed kwam de atleet in 2008 bij mij terecht. Samen met een sterk team zorgden we ervoor  dat hij In 2009 terugkeerde in de wereldtop en hij zevende werd op de WK atletiek.

RUBEN & APRENDO

In mijn tijd in Florida en in de jaren die ik in de wereldtop van de atletiek doorbracht, stak ik veel op van andere atleten, trainers en wetenschappers. Ik ontwikkelde zelf een nieuwe methodiek om beter te leren hardlopen: het begin van Aprendo.
 
Alleen door hard werken met een duidelijk doel voor ogen heb ik stappen kunnen zetten. Mijn eerste aanrakingen met begeleiding van voetballers was op een bijveldje bij de plaatselijke voetbalclub. De ontwikkelde methode wierp haar vruchten af: jeugdvoetballers werden ook daadwerkelijk sneller.

Ruben bij Ajax

Bij profclubs werd er naar mijn idee nog te weinig aandacht besteed aan looptechniek. In 2008 kreeg ik in een project de kans de D-jeugd van Ajax te verbeteren.
 
Dit was een succes en na dat jaar koos ik voor individuele begeleiding in plaats van groepstrainingen. Ik kreeg al snel toptalenten als Viktor Fischer, Christian Eriksen en Ricardo van Rhijn onder mijn hoede.
 
In die tijd werd ook Wim Jonk aangesteld als trainer bij Ajax. Net als ik richt Wim zich veel op het individu. Vanuit de Amsterdamse directie werd er veel ruimte geboden, waardoor Wim en ik naar elkaar toe trokken.

JOHAN CRUIJFF

Beiden vonden we dat Ajax betere jeugdspelers zou kunnen voortbrengen als Ajax mee zou gaan in de snelle veranderingen in de veranderende voetbalwereld. Ik vertaalde deze inzichten in een bedrijfskundig plan, dat vervolgens werd geintegreerd met de ideeën van Johan Cruijff en die van het Technisch Platform met daarin vele oud topspelers. 

Het was mijn verantwoordelijkheid dit "Plan Cruyff" in de jeugdoopleiding in te voeren. Tussen 2011 en 2015 heeft de jeugdopleiding enorme stappen gezet in de kwaliteit van de individuele begeleiding, de kwaliteit van de trainingen (methodologie) de professionalisering van de jeugdscouting en de fysieke/medische begeleiding.

Helaas werd niet in alle geledingen van de club het Plan Cruijff (optimaal) doorgevoerd waarna een verschil van inzicht ontstond. Dit leidde ertoe dat zowel Johan Cruijff als Wim Jonk vertrokken. Omdat het Plan Cruijff werd verlaten, vertrok ik, loyaal aan Johan, Wim maar vooral de inhoud, bij Ajax.

Nadat Johan ons begin 2016 vroeg zijn Legacy te bewaken en verspreiden, ben ik inmiddels als Directeur Talentontwikkeling werkzaam voor Cruyff Football.