Wie is ruben?

Als zoon van een Spaanse moeder en een Nederlandse vader heb ik (1975) van beide werelden iets meegekregen tijdens mijn opvoeding. Het Spaanse passionele zit in me, maar het Nederlandse rationele net zo goed.
 
Intuïtie is één van de sleutelwoorden in mijn leven.  Ondanks dat ik de logica een warm hart toedraag, luister ik ook naar mijn gevoel.

Na het gymnasium rondde ik twee universitaire studies af. Met de diploma’s Milieuwetenschappen en Bedrijfswetenschappen op zak volgde een professionale carriere. Ik werkte voor de TU en voor TNO als reseracher en consultant op het gebied van het verbeteren van organisaties.
 
Vele uren bracht ik naast mijn studie door in het zwembad, op de weg en op de atletiekbaan Als triatleet haalde ik de top niet, maar de drive om de top wel te halen, leidde mij naar mijn trainerscarrière. Ik voelde dat ik meer uit mezelf kon halen door mijn carriere te beeindigen en te beginnen als trainer. Ik werkte keihard en na een lange tijd zonder inkomen, behaalde ik mijn eerste successen als trainer door afgeschreven atleten terug te brengen naar hun top. Via de Barneveldse voetbalclub SDVB waar ik  pupillen en junioren hielp helpen beter te bewegen, kreeg ik een kans bij Ajax om een project te doen waarin ik moest aantonen dat mijn methode de jeugdspelers van Ajax beter liet bewegen. Dit lukte en al snel ging ik met steeds meer spelers werken zoals Daley Blind, Christian Eriksen en Davy Klaassen. Ondertussen had ik succes met de afgeschreven 800 meter loper Bram Som en haalden wij in minder dan een jaar de wereldtop. Hier leerde ik ontzettend veel van alles wat met topsport en perfonmance te maken heeft
 
Bij Ajax werd mijn interesse daarnaast ook al snel gewekt door Wim Jonk die vanuit een individuele benadering met spelers aan het werk was. Het duurde niet lang of we vormden een koppel. Geleidelijk beseften wij dat de opleiding weliswaar een goede kwaliteit had, maar dat de voetbalwereld in rap tempo aan het veranderen was en Ajax mee moest met deze verandering. Mijn achtergrond als bedrijfskundige kwam in combinatie met de voetbalkennis van Wim Jonk goed van pas.

Nadat het technisch platform onder aanvoering van Johan Cruijff ons vroeg om onze inzichten op papier te zetten en deze te delen, werd het Plan Cruijff geboren. Daarna werd als Hoofd Talentontwikkeling, verantwoordelijk voor de invoering ervan. 

Na vier jaar hard werken had de jeugdopleiding enorme stappen gezet op het gebied van de kwaliteit van de individuele begeleiding, de professionalisering van de jeugdscouting, de kwaliteit van trainingen en de fysiek/medische begeleiding.

Toen eind 2015 een verschil van inzicht ontstond tussen enerzijds Johan Cruijff, Wim Jonk en ikzelf en anderzijds de Ajax directie en de overige verantwoordelijken op technisch gebied over de invoering van het Plan Cruijff, vertrokken achtereenvolgens Johan en Wim. Voor mij was dat reden op te stappen, omdat ik niet geloofde in de aanpak van de achterblijvers. Na mij vertrokken nog meer dan tien andere werknemers om dezelfde redenen.

Nadat Johan ons vroeg om zijn gedachtegoed te blijven bewaken, ontwikkelen en verspreiden, startten wij Team Jonk Football Development. Toen Jordi Cruijff  verantwoordelijk werd voor Cruyff Football werden de handen ineen geslagen. Inmiddels ben ik daardoor Directeur Talentontwikkeling bij Cruyff Football en helpen wij clubs, bonden en spelers om aantrekkelijk voetbal te spelen en zich optimaal te ontwikkelen in een productieve organisatie.